Wat bent u verplicht mee te delen bij de aanvang van de verzekering?

Om een inschatting te maken van het risico dat ver-zekerd moet worden, stelt de maatschappij u bij het afsluiten van de verzekering een aantal vragen. Op basis van de antwoorden die u geeft wordt de verzekeringsovereenkomst gesloten. Belangrijk is dat u juist en zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen die u gesteld worden. Daarbij moet u ook relevante feiten en omstandigheden over personen die u wenst te verzekeren doorgeven.

Verzekering

Als u onjuiste of onvolledige antwoorden geeft of de maatschappij niet direct informeert bij onjuistheden of onvolledigheden, kan dit tot gevolg hebben:
  1. dat de verzekering wordt beëindigd door de maatschappij, en/of;
  2. dat er geen of een verminderd recht op uitkering bestaat.
De algemene wettelijke regeling over de ‘mededelingsplicht’ op de door de verzekeraar gestelde vragen is van toepassing. Deze kunt u vinden in titel 17 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. De feiten en omstandigheden die u op grond van de mededelingsplicht had moeten meedelen, blijven ook van toepassing op opvolgende contracten.

Wanneer de gegevens die u eerder hebt opgegeven wijzigen, heeft de maatschappij het recht om de aanvraag opnieuw te beoordelen. Pas na de schriftelijke bevestiging van de maatschappij waaruit blijkt of en zo ja onder welke voorwaarden zij alsnog de verzekering wil sluiten, is er dekking in de nieuwe situatie.