De burgerlijke aansprakelijkheid

Voor de burgerlijke aansprakelijkheid bestaan geen formulieren en geen vaste termijn. Bij aangifte maak je gewoon zelf een brief met de nuttige gegevens. Daarmee bedoelen we: de plaats en de datum, de omstandigheden, de identiteit van de betrokkenen met hun familiale polisnummers en een beschrijving van de feiten.

Auto ongeval

Meestal is het de rechtsbijstandsverzekering van de familiale polis van het slachtoffer die je burgerlijk aansprakelijk stelt. Dit document moet je dan doorsturen naar IC-verzekeringen met je eigen verslag van de feiten.

Als er bij een ongeval met derden sprake is van burgerlijke aansprakelijkheid, kan je best een proces verbaal laten opstellen door politie of rijkswacht.

De Chiroverzekering speelt alleen mee als het gaat om toezichts- of organisatiefouten of als de persoon die burgerlijk aansprakelijk gesteld wordt geen familiale verzekering heeft. Dat deden we al uit de doeken in hoofdstuk 1. In de andere gevallen hoef je naar de Chiroverzekering niets te sturen, dan regel je alles met de familiale. Als het niet gaat om een organisatie- of een toezichtsfout, als de aansprakelijkheid voor jullie duidelijk is en als de schade minder dan + € 230,- bedraagt, hoef je zelfs geen enkele verzekering aan te spreken: de eerste + € 230,- moet je toch zelf betalen. Een belangrijke stelregel is dat je zelf nooit mag zeggen dat je aansprakelijk bent. De maatschappij onderzoekt (eventueel in samenspraak met de maatschappij van de tegenpartij) hoe de aansprakelijkheid juist in elkaar zit. Ook de grootte van de schade moeten jullie niet bepalen, dat doet een expert wel. Als jullie de zaak in der minne regelen, komt de verzekering achteraf ook niet meer tussen. Jullie taak is alleen om een verslag van de feiten te geven.

Bijvoorbeeld: jullie hebben een spelnamiddag op de speelplaats van een school. Een bal doet onbedoeld een ruit van de school sneuvelen. Jullie verwittigen uiteraard de directeur en vertellen wat er gebeurd is. De directeur vindt dat de leiding een organisatiefout maakte (je moet maar niet met een bal spelen in de buurt van ruiten). Vanaf hier komt de Chiroverzekering mee in het spel. Jullie vinden dat het geen organisatiefout is … en dus is er twijfel. Je schrijft op welke school, hoe en wanneer het gebeurd is, wie de trap op de bal gegeven heeft en het familiale polisnummer van die persoon. Dat sturen jullie door naar IC-verzekeringen en naar de familiale verzekering van de persoon die getrapt heeft. Je schrijft niet dat je burgerlijk aansprakelijk bent, dat maakt de verzekering wel uit. Ook de prijs van zo’n ruit (de grootte van de schade) is niet aan de orde. Nu kan het zijn dat de directeur tegen jullie zegt: “Geef 50 euro en dan is het in orde”. Je kan hier gerust op ingaan, dat moet je zelf afwegen, maar die 50 euro wordt dan niet terugbetaald door de verzekering.

"Vast & Verzekering"