Besparing van de verzuimkosten

Door een preventieve en actieve inzet zal er een basis ontstaan voor een dalend verzuimpercentage binnen uw bedrijf. Thoma ondersteunt u hierbij.

Rekenvoorbeeld

Loonsom: €327.000
Verzuimpercentage nu: 4,0%
Verzuimpercentage met actieve begeleiding: 3,0%
Besparing verzuimkosten: €3.752

Ontwikkeling van de verzuimkosten
Ontwikkeling van de verzuimkosten (bron:TNO)

Waar heeft u als werkgever mee te maken?

De verzuimverzekering van Thoma helpt u bij het beperken van verzuim. Met veel aandacht voor preventie van ziekteverzuim, maatregelen gericht op snelle reпntegratie op de werkplek en een verzekering voor het financiлle risico. Thoma beloont uitblijven van verzuim via een bonus-malusregeling. U heeft als werkgever te maken met de onderstaande wetgeving:

De loondoorbetalingsplicht (Wulbz)

Op grond van de Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (Wulbz) betaalt u een zieke medewerker maximaal 104 weken lang tenminste 70% door. Vanuit de CAO is er vaak een verplichting tot aanvulling van het inkomen in het eerste verzuimjaar tot 100%. Ziekteverzuim leidt dus tot aanzienlijke financiлle lasten.

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

In de WIA (de nieuwe WAO) staan de regels rond de begeleiding van een ziektegeval. Deze regels zijn bekend onder de naam “Wet Verbetering Poortwachter”. Als een werkgever niet voldoet aan de gestelde eisen kan uw loondoorbetalingsplicht met maximaal 52 weken worden verlengd. Beoordeling of u hieraan voldoet vindt plaats door het UWV.

De Wet verbetering Poortwachter (WvP)

De WvP eist van u een actieve opstelling om instroom van medewerkers in de WIA te beperken. U moet uw medewerker in het arbeidsproces houden en bij verzuim snel weer aan passend werk helpen. De reпntegratie moet op een gestructureerde wijze plaatsvinden en wordt gerapporteerd aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV beoordeelt bij de WIA-aanvraag of er voldoende aan reпntegratie is gedaan en kan eventueel aan u en/of uw medewerker financiлle sancties opleggen. Dat bedrag kan aardig oplopen.

Schematische weergave van de WIA
Schematische weergave van de WIA

Het Thoma VerzuimPakket sluit aan op deze wetgeving. Thoma ondersteunt u met raad en daad om uw medewerkers aan de slag te houden. Wij weten wat er nodig en mogelijk is. Onze dienstverlening is afgestemd op uw verplichtingen.