Duurzaam verzekeren

Sommige soorten levensverzekeringen bieden de mogelijkheid om de premie te beleggen in een duurzaam beleggingsfonds. Deze verzekeringen worden vaak afgesloten ter aanvulling van het pensioen, om eerder te kunnen stoppen met werken of in combinatie met een hypotheek. Het aantal verzekeringsproducten waarbij de premie wordt belegd in een duurzaam beleggingsfonds, is de laatste jaren sterk toegenomen.

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Het kenmerk van een levensverzekering is dat door premiebetaling en verkregen rendement een kapitaal wordt opgebouwd dat op een afgesproken datum uitgekeerd wordt, bijvoorbeeld op 60 of 65 jarige leeftijd. De uitkering kan plaatsvinden aan degene die de verzekering heeft afgesloten, maar ook aan een nabestaande of een andere begunstigde (bijvoorbeeld een kind). Er kan onderscheid gemaakt worden in een koopsompolis, een lijfrenteverzekering en een specifieke vorm hiervan, de saldo-lijfrente.

Een kapitaalverzekering biedt de mogelijkheid om in vijftien of twintig jaar, op een fiscaal aantrekkelijke manier, een kapitaal op te bouwen. Gedurende ten minste vijftien jaar moet premie worden betaald. Met de ingelegde premie wordt een kapitaal opgebouwd dat aan het einde van de looptijd wordt uitgekeerd. Kapitaalverzekeringen worden vaak afgesloten in combinatie met een spaar- of levenhypotheek. Na de belastingherziening 2001 zijn alleen deze laatste polissen vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing.

Het overzicht in deze brochure bespreekt de levens- of kapitaalverzekeringen (inclusief pensioenverzekeringen) waarbij het spaardeel van de premie wordt belegd in ИИn of verschillende duurzame beleggingsfondsen. Deze duurzame beleggingsfondsen zijn in het hoofdstuk 'Duurzaam Beleggen' al aan bod gekomen.